Vechiile cinematografe ale Bistriței
Mersul la cinema a fost dintotdeauna una dintre cele mai populare forme de divertisment pentru bistrițeni și rămâne o experiență unică ce nu poate fi replicată acasă
După succesul proiecției publice inițiale a lui Lumières în 1895, cinematograful a devenit o atracție populară pentru oamenii din întreaga lume. A fost expus la târguri și folosit ca divertisment atât în înalta societate cât și de clasele muncitoare și de mijloc unde chiar și cei mai săraci puteau plăti taxa de intrare.
Binențeles că nici în Bistrița nu putea lipsi această formă de divertisment atât de populară, așadar în anul 1901 se deschide Teatrul Omnia, ceea ce urma sa devină și primul cinematograf al orașului.
Cinematograful 23 August
Într-un oraș ca Bistrița cu un centru istoric predominant medieval, renascentist și neoclassic, o nouă clădire ridicată în stil Art Nouveau a devenit rapid un simbol al modernității, dovadă că arhitectura cea mai interesantă din Viena a ajuns până în Transilvania. Cărțile poștale ale epocii publicate în toate limbile dominante ale Transilvaniei habsburgice arată că acest edificiu era motiv de mândrie pentru bistrițeni, nu doar pentru că era printre puținele clădiri în acest stil ale orașului, ci și pentru că de la bun început a avut o destinație utilitar-comercială, o operă accesibilă tuturor.
Astfel, în anul 1901 în această clădire remarcabilă situată la numărul 39 pe Bulevardul Republicii a fost inaugurat Teatrul eclectic Omnia care era dotat cu 200 de locuri. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial teatrul a fost desființat și clădirea a devenit depozit pentru armata ungară. După naționalizarea clădirii în perioada comunismului aici a început să funcționeze Cinematograful 23 August. Dar odată cu trecerea anilor cinematograful a fost închis și clădirea a devenit sediul jocurilor Bingo. În prezent clădirea se află într-o stare avansată de degradare chinuindu-se să rămână în picioare cu speranța că în viitor va fi readusă la strălucirea de altă dată. A fost recent preluată de municipalitate și clasată ca monument istoric, iar după ample intervenții de restaurare, fosta sală de cinema va fi transformată într-o sală de spectacol unde își va desfășura activitatea Teatrul Municipal.
Cinematograful Tineretului
Un alt cinematograf istoric al orașului se afla în vecinătatea Casei Icoanei pe strada Gheorghe Șincai numărul 22. La început acestă clădire a adăpostit Hotelul Sahling care avea și o frumoasă terasă în fața lui. Apoi hotelul și-a schimbat proprietarul și a fost redenumit Hotel Fritsch. În fața clădirii se găsea singura pompă de petrol lampant din Bistrița, care a funcționat între anii 1900-1970. După anul 1970 clădirea a fost naționalizată și aici a fost înființat Cinematograful Tineretului. Astăzi clădirea este sediul Curții de Conturi Bistrița.
Actualele cinematografe
Centrul Cultural Dacia
Fostul Cinematograf Dacia actual Centrul Cultural Dacia din Bistriţa funcţionează încă din 1982 în clădirea de pe Bulevardul Decebal nr. 3-5 construită în a doua jumătate a anilor ’70. În anul 1982 cinematograful „Dacia” era singurul cinematograf din ţară cu trei săli de proiecţie şi cu un personal format din 24 de angajaţi, dintre care şapte operatori, care se ocupau de proiecţia filmului. În anii 1988 - 1989 Bistrița era pe primul loc în țară la numărul de bilete de cinema vândute. După această perioadă de glorie Cinematograful Dacia începe să își piardă popularitatea și ajunge într-o stare avansată de degradare. Dar începând cu anul 2015 acesta a intrat într-un proces de reabilitare şi modernizare printr-un proiect finanţat de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud iar cele trei săli de cinematograf au fost reorganizate şi modernizate, destinaţia lor fiind parţial schimbată.
Fosta sală A cu o capacitate de 311 locuri a fost denumită „Valeria Peter Predescu” şi găzduiește în prezent spectacole, evenimente culturale şi sociale. Sala B și-a păstrat destinaţia inițială de sală de cinematograf și este denumită Sala „Adrian Pintea” și are o capacitate de 154 locuri. Sala C a fost transformată în sală de repetiţii pentru Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” iar la etaj au fost amenajate spaţii pentru birouri.
Programul este zilnic iar tariful biletelor este :
Proiecție 3D
Luni-Joi 19 lei Vineri-Duminică 24 lei Avampremieră - 30 lei
Proiecție 2D
Luni-Joi 17 lei Vineri-Duminică 22 lei Avampremieră - 28 lei
Beneficiază de reduceri copiii, elevii, studenții și pensionarii iar biletele cu reducere se pot achiziționa doar de la caserie.
Happy Cinema Bistrita
Happy Cinema din Bistrița situat pe Calea Moldovei 13A Bistrița - Retail Park, este primul cinematograf din România amplasat într-un strip mall și primul cinematograf din țară complet echipat cu proiectoare laser, având o capacitate de 364 de locuri unde cinefilii pot petrece timp de calitate.
Tarifele sunt în funcție de ziua, ora și filmul ales, iar pentru lista de prețuri și promoțiile în vigoare puteți consulta pagina: https://happycinema.ro/happy-bistrita/info-preturi-promotii
Toate contribuțiile sunt binevenite, indiferent de mărime. Chiar și corecția unei greșeli de tipar e apreciată.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Continuă la jurnalul modificărilorToate contribuțiile sunt binevenite.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Toate contribuțiile sunt binevenite, indiferent de mărime. Chiar și corecția unei greșeli de tipar e apreciată.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Continuă la jurnalul modificărilorToate contribuțiile sunt binevenite, indiferent de mărime. Chiar și corecția unei greșeli de tipar e apreciată.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Continuă la jurnalul modificărilorToate contribuțiile sunt binevenite, indiferent de mărime. Chiar și corecția unei greșeli de tipar e apreciată.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Continuă la jurnalul modificărilor