Fosta Bibliotecă Județeană

Una dintre cele cinci clădiri din Bistrița atribuite stilului Art Nouveau

Fosta Bibliotecă Judeţeană

Chiar dacă la ora actuală se află într-un stadiu avansat de degradare, în vremurile de glorie era o clădire impozantă construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil Art Nouveau, un stil apreciat în toată Europa pentru că a reprezentat libertatea de creație în arhitectura de la începutul anilor 1900. Situată pe strada Gării numărul 2, clădirea a fost reședința familiei Elenei Dan, fiica lui Demetriu Ciuta, cel care a construit impunătoarea clădire învecinată, cunoscută ca Poșta Veche.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc”

Din anul 1956 până în anul 2012 această clădire a fost sediu pentru Biblioteca Judeţeană Bistrița. 

Biblioteca a fost înființată în urma dispunerii Ministerului Artelor din anul 1949 pentru întemeierea unei biblioteci publice în orașul Bistrița. În scurt timp, Biblioteca Căminului Cultural „George Coșbuc” și-a început activitatea cu 80 de volume în clădirea Asociației meseriașilor germani (Gewerbeverein) din strada Parcului nr. 31, iar pe 15 decembrie 1950 și-a deschis porțile pentru cititori cu o colecție de 2340 de volume.

Odată cu creșterea fondului de carte biblioteca avea nevoie de un nou sediu. Astfel în anul 1956 s-a mutat în clădirea de pe strada Gării nr. 2. În 2007 clădirea a fost retrocedată urmaşilor foştilor proprietari  și cinci ani mai târziu biblioteca s-a mutat în actualul sediu de pe strada Alexandru Odobescu nr. 11.

Locație
Nicio adresă setată.
Orar
Nedisponibil
Detalii

Cost

Gratis