Via Transilvanica

Via Transilvanica este un drum care leagă generații și culturi diverse, dedicat persoanelor care vor să redescopere pe parcursul traseului 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei. 

Nevoia de poveste este strâns legată de nevoia umană de cunoaștere iar traseul „Via Transilvanica ” satisface aceste două nevoi prin faptul că oferă drumețului ocazia de a descoperii comunități întregi care se aflau pe cale de dispariție, locuri rupte parcă din basme, legende locale pline de mister și nu în ultimul  rând posibilitatea de a învăța din experiențele localnicilor întâlniți pe  aceste meleaguri. 

Acest traseu turistic care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare. Traseul este semnalizat cu semne pictate pe lemn sau piatră în culorile specifice: portocaliu și alb (săgeată portocalie pentru direcția Turnu Severin și albă pentru direcția Putna). Marcajul specific este un „T” portocaliu într‑un cerc de aceeași culoare pe un fundal alb. La fiecare kilometru sunt fixate borne mari de andezit de câte 260 kilograme, adevărate opere de artă, fiecare purtând sculpturi realizate de artiști plastici din Iași, Cluj, Timișoara și Bulgaria. Bornele formează de-a lungul traseului o adevarată galerie de artă și una dintre cele mai lungi din lume.

Lungimea traseului Via Transilvanica este de 1428 de kilometrii și traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți, peste 400 de comunități, 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și se poate parcurge în câteva săptămâni.

Via Transilvanica este un proiect al asociației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuța și a fost inițiat în anul 2018 în județul Bistrița-Năsăud și finalizat în data de 8 octombrie 2022 în județul Alba.

Traseul se suprapune cu drumuri forestiere, drumuri naționale, județene sau comunale, pășuni sau alte poteci turistice. Întregul traseu este împărțit în șapte regiuni: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. Fiecare ținut este împărțit în etape de câte 20km în medie iar sezonul recomandat este cuprins între lunile mai și octombrie. În Ghidul Drumețului de pe site-ul https://www.viatransilvanica.com/ro/ghid-vt/ se găseste fiecare ținut și fiecare etapă recomandată descrise în detaliu.

Bucovina

Are o lungime de 136 km și pornește de la Mănăstirea Putna, mergând către depresiunea Sucevița, trecând prin Vatra Moldovitei și Obcinele Bucovinei către Pasul Mestecăniș. Traseul continuă spre Țara Dornelor, străbătând munții Giumalău, Suhard și Călimani. Este un traseu împărţit în 6 zile și cuprinde monumente istorice semnificative, zone sălbatice, peisaje pitorești dar și porțiuni de traseu dificil de străbătut, mai ales prin munți.

Ținutul de Sus

Are o lungime de 277 km. Începe la ieșirea din Poiana Stampei , trece prin Lunca Ilvei, care se află în județul Bistrița‑Năsăud la poalele munților Rodnei, apoi prin Bistrița Bargaului spre Petriș trecând prin fosta cetate medievală Bistrița care oferă nenumărate atracții turistice printre care și Parcul cu peri seculari, Biserica Evanghelică, Sugăletele, Turnul Dogarilor, Casa Argintarului, Casa Memorială a lui Andrei Mureșanu, Complexul Muzeal Bistrița‑Năsăud, Sinagoga din Bistrița. Traseul continuă către Jeica , Monor , Brâncovenești, străbate Casva și Bradetelu și se oprește la Campu Cetății. Pe parcursul celor 11 zile de traseu, călătorul va avea parte de un peisaj mixt care cuprinde zone muntoase ,păduri de șes, dealuri și câmpii întinse dar și de contact cu o cultură veche de secole conservată foarte bine în această zonă. 

Terra Siculorum

Este a treia regiune a traseului Via Transilvanica numele său reprezentând denumirea în limba latină a Ținutului Secuiesc și are o lungime de 157 km. Traseul se face în 8 zile și oferă călătorului experiențe culturale și gastronomice secuiești. Se pornește de la Campu Cetății, trecând prin depresiunea Sovata‑Praid și dealurile Transilvaniei apoi prin Odorheiu Secuiesc și se ajunge până la limita dintre județele Harghita și Mureș în localitatea Archita.

Terra Saxonum

Este un traseu împărțit în 10 zile având o lungime de 201 km. Acesta parcurge toată zona locuită cândva de sași, trecând pe lângă mai multe biserici fortificate care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Terra Saxonum pornește din Subcarpatii Homoroadelor spre Saschiz, apoi către Sighișoara și culoarul Tarnavei Mari și continuă către Mediaș, Copșa Mică, oprindu-se la Micăsasa.

Terra Dacica

Este cel mai lung traseu din Via Transilvanica având 290 km și este împărţit în 15 zile pline de istorie daco-romană trecând prin cetăți regale, medievale sau dacice. Traversează județele Alba și Hunedoara  și se întinde până la Poarta de Fier a Transilvaniei, în județul Caraș-Severin.

Terra Banatica

Acest traseu oferă conectare cu natura timp de 11 zile pe parcursul a 232 km. Pornește de la Porțile de Fier ale Transilvaniei, din județul Caras-Severin — județul cu 15 minorități etnice (români, maghiari, germani, croați, sârbi, romi, cehi, slovaci, ucraineni, ruși lipoveni, turci, bulgari, evrei, polonezi și italieni) care conviețuiesc împreună dar păstrareaza limba și obiceiurilor fiecărei comunități în parte.  Apoi străbate Munții Tarcu, continuă prin Depresiunea Cornereva și traversează Munții Cernei și ai Mehedintilor, până la Valea Cernei. De acolo se trece prin Cheile Tesnei, Valea Bahnei și Valea Topolnitei, ajungandu-se la Drobeta Turnu-Severin.

Terra Romana

Acest este ultimul traseu din Via Transilvanica având o lungime de 135 km și este împărțit pe parcursul a 7 zile. Pleacă de la Crușovăţ continuă spre județul Mehedinți, străbăte Munții Cernei, Herculane, Obârșia Cloșani, Parcul Național Domogled iar finalul traseului este Podișul Mehedinți care oferă o panoramă minunată. 

Curiozități ale traseului Via Transilvanica

  • În 2023 a primit Premiul Europa Nostra la categoria „Implicarea și conștientizarea cetățenilor” din partea asociației Europa Nostra și a Comisiei Europene

  • Unele dintre sectoarele traseului Via Transilvanica sunt comune cu unele sectoare ale traseului Via Mariae care este un drum de pelerinaj pentru cinstirea Sfintei Maria și încearcă să îi apropie pe cei care îl urmează chiar dacă provin din locuri diferite și au denominații religioase diferite. 

  • Maratonul Via Transilvanica este o competiție sportivă care se desfășoară pe un segment al traseului de drumeție cu același nume.

  • Trasele au fost amenajate sub inspirația „potecilor de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India” după cum declară cei de la Tășuleasa Social

  • Ideea acestui proiect i-a aparținut lui Alin Ușeriu, fratele ultramaratonistului Tibi Ușeriu. În 2017 cei doi au pus prima bornă de pe traseul Via Transilvanica în curtea mănăstirii Putna.

Așadar pentru cei care iubesc drumețiile Via Transilvanica vine în întâmpinarea lor cu un traseu care cuprinde un mixt de forme de relief cu peisaje superbe, rezervații naturale, obiective turistice care includ biserici fortificate, mănăstiri, locuri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și nu în ultimul rând ocazia de a descoperii produsele locale, tradiții și obiceiuri românești. 

Locație
Nicio adresă setată.
Orar
Nedisponibil
Detalii

Categorie

Cost

Gratis