Biblioteca Județeană "George Coșbuc"

Edificiul cu o istorie bogată a fost pe rând reşedinţa medicului Garnizoanei, reşedinţa prințului Carol al II-lea și sucursală a Bancii Naționale a României

Clădirea are o istorie pe cât de bogată, pe atât de interesantă, fiind ridicată între 1883-1884, după planurile arhitectului Cari Schdbel. A fost reşedinţa medicului Garnizoanei Bistriţa, dr. Christof Reinl, instalat în această funcţie odată cu amplasarea în anul 1886 a Spitalului Militar pe strada Alba lulia. După Marea Unire de la 1918 clădirea a trecut în proprietatea statului. 

Fosta reşedinţă a lui Carol al II-lea

Imobilul, numit şi „Casa Regalităţii”, a fost reședința prinţului Carol al II-lea, viitorul rege al României, pe perioada cât a fost mutat disciplinar la Bistriţa în anul 1919 din cauza dezertării de pe front și a căsătoriei sale cu Zizi Lambrino. Tot atunci a fost trimis la Bistrița și Regimentul de Vânători de Munte, pentru că prințul era ofițer și trebuia să conducă o unitate militară. Deși prințul s-a bucurat de vacanța sa la Bistrița și a plecat repede, Regimentul de Vânători de Munte a rămas definitv la Bistrița în clădirea fostei Cazarme de Honvezi și a consolidat tradiția militară a regiunii. Azi, în acea clădire monument istoric se află Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Ulterior, în ianuarie 1929, Banca Națională a României a deschis o sucursală în Bistrița și timp de mai bine de 70 de ani a funcționat în impresionanta clădire de pe strada Odobescu. Excepție fac anii 1940-1944 când activitatea instituției a fost suspendată, aici stabilindu-se sediul „Magyar Nemzeti Bank”.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc”

Până în 2012 biblioteca a activat în clădirea din strada Gării numărul 2, înainte de fi mutată împreună cu întregul fond de carte în clădirea de pe strada Alexandru Odobescu nr 11.

Biblioteca a fost înființată în urma dispunerii Ministerului Artelor din anul 1949 pentru întemeierea unei biblioteci publice în orașul Bistrița. În scurt timp, Biblioteca Căminului Cultural „George Coșbuc” și-a început activitatea cu 80 de volume în clădirea Asociației meseriașilor germani (Gewerbeverein) din strada Parcului nr. 31, iar pe 15 decembrie 1950 și-a deschis porțile pentru cititori cu o colecție de 2340 de volume.

În 1956 colecția Bibliotecii Județene ajunsese la 22.164 de volume prin transferarea volumelor rămase din vechile biblioteci ale orașului Bistrița, majoritatea aparținând bibliotecii Gimnaziului Evanghelic din Bistrița, o bibliotecă cu origini din secolul XVI. Din această bibliotecă s-a păstrat unul dintre primele dicționare alcătuite pe teritoriul Transilvaniei, „Dicționarul de la Bistrița”, un manuscris latino-maghiar datat din perioada 1380-1410. 

Astăzi, Biblioteca Judeţeană deţine un fond de aproape 300.000 de volume din care 22.137 de volume în fondul documentar, multe titluri dintre acestea făcând parte din patrimoniul cultural-naţional. Se remarcă în mod deosebit un incunabul: Biblia lui Hieronymus, tipărită la Veneţia în limba latină în anul 1475. La aceasta se adaugă o serie de postincunabule rare tipărite la Basel, Veneţia, Viena și Strasbourg precum și alte cărţi valoroase apărute pe teritoriul ţării noastre: Statutul naţiunii săseşti din Transilvania (Sibiu, 1721), Istoria Transilvaniei (Sibiu, 1785), Spplex Libellus Valachorum Transilvaniae (Cluj, 1791). De la începutul secolului al XIX–lea se află în bibliotecă lucrările corifeilor Şcolii Ardelene: Gheorghe Şincai, Petru Maior, Ioan Budai–Deleanu, iar de la sfârşitul secolului, o bogată colecţie de ziare, reviste şi alte publicaţii româneşti şi germane apărute la Bistriţa sau în localităţile învecinate, precum şi de alte unităţi bibliografice în format digital.

Biblioteca găzduiește frecvent evenimente culturale, în marea lor majoritate lansări de carte, expoziții de pictură, întâlniri cu diferiți scriitori, colocvii, concursuri și decernări de premii, dar și alte activități cu implicarea elevilor din școlile Bistriței.

Programul de funcționare al bibliotecii este de luni până joi între orele 08.00-18.00, iar vinerea programul este între orele 8.00-16.00.

Locație
Nicio adresă setată.
Orar
Nedisponibil
Detalii

Cost

Gratis