Știați că Bistrița...

Informații inedite despre oraș și județ

  • Are cel mai înalt turn medieval (finalizat în 1544) din România. Acesta are 75 de metri și este pe locul patru al celor mai înalte turnuri de biserică din țară după Catedrala Ortodoxă Mitropolitană din Timișoara (cu un turn de 90 metri înălțime terminat în 1941), Biserica Romano-Catolice Sf. Mihail din Cluj (a cărui turn de 80 metri a fost reconstruit în 1837) și Biserica Mănăstirii Ortodoxe Săpânța (turlă de 78 metri ridicată din lemn în 1998).

  • Are cel mai lung șir de case etajate cu arcade la parter, din România. Acesta se numește Șugălete și este un complex de 12 clădiri gotice construite în perioada renascentistă, foste locuințe ale meșterilor și negustorilor bistrițeni din secolul XIV-XV. Pe vremuri, era inima comercială a burgului.

  • Este al 3-lea burg medieval ca importanță după Sibiu și Brașov; Transilvania medievală conținea 7 burguri sau scaune săsești: Sibiu, Brașov, Bistrița, Sighișoara, Mediaș, Sebeș, Rupea. Acestea reprezentau unitățile adminstrative ale sașilor transilvăneni, din secolul al XII-lea până spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

  • E tărâmul legendar al lui Dracula, celebrul roman scris de Bram Stoker, despre care se zice că e a 2-a cea mai vândută carte din istorie după Biblie. Ca urmare a popularității romanului Dracula Transilvania a fost asociată în spațiul străin cu vampirii și genul horror. Călătoria personajului Jonathan Harker spre castelul lui Dracula din Borgo Pass (Pasul Bârgăului sau Pasul Tihuța) începe chiar la Bistrița, unde Harker este cazat la Hotel Coroana de Aur.

  • Nu are ieșire la mare, fiind în inima munților, dar are „Marea de la Munte” adică Lacul Colibița, aflat la o altitudine de 900 de metri (lungime: 13km, suprafață: 270 de hectare, volum de apă: 65 milioane m³). Totodată, zona e renumită pentru calitatea aerului cu o concentrație ridicată de ozon, fiind cel mai pur aer din România, comparativ cu cel din Alpii Elvețieni.

  • Județul Bistrița-Năsăud se poate lăuda cu 370 de clădiri Monumente istorice de arhitectură înscrise pe lista patrimoniului cultural național al României, din care 188 se află în orașul Bistrița.

  • Sinagoga din Bistrița face parte din cele 7 sinagogi din România mai vechi de 100 de ani, fiind construită în anul 1856.

  • E locul natal al unor scriitori de prim rang, cum ar fi: George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Andrei Mureșanu, Veronica Micle etc.

  • Are o vastă multitudine de arii natural protejate, printre care amintim: Parcul Național Munții Rodnei, Parcul Național Călimani, Poiana cu narcise, Peștera Tăușoare, Tăul Zânelor, Piatra Fântânele.

  • Oferă vaste posibilități de destindere pentru iubitorii naturii, în orice anotimp: excursii, drumeții, ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu sania etc.