Liceul de Muzică "Tudor Jarda"

Clădirea cunoscută de bistrițeni ca fosta Şcoala Generală Nr. 2 din Bistrița are o istorie îndelungată dar strâns legată de învățământul orașului.

Edificiul de pe strada Alexandru Odobescu numărul 8 a fost construit între anii 1893-1894 după planurile arhitectului vienez Frölisch având de la început o destinaţie şcolară. Aici a studiat între anii 1897 şi 1900 viitorul scriitor Liviu Rebreanu. La 15 septembrie 1923 în această clădire şi-a deschis porţile primul liceu românesc din Bistriţa, sub denumirea de Liceul de Stat pentru Băieţi „Alexandru Odobescu”. 

În urma unei decizii din 1944 a Ministerului de la acea dată s-a dispus contopirea acestei școli cu Şcoala Regală Medie de Fete Bistriţa, azi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, formând Liceul mixt „Alexandru Odobescu”. În urma reformei învățământului din 1948 care prevedea că „învățământul elementar de 7 ani este gratuit” s-a înființat în această clădire Școala Elementară Numărul 2 din Bistrița.

În 2013 Şcoala Generală Numărul 2 Bistriţa a fost desființată din cauza numărului scăzut de elevi, iar aici a fost relocat Liceul de Muzică Tudor Jarda după ce fostul sediu în care își desfășura activitatea liceul de pe strada Alexandru Odobescu numărul 4 a fost retrocedat.

Locație

Liceul de Muzică "Tudor Jarda"

str. Alexandru Odobescu nr. 8
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România
Arată harta
Orar
Nedisponibil
Detalii

Cost

Gratis
În apropiere