Complexul balnear Băile Figa
Litoralul bistrițenilor, locul situat în mijlocul naturii departe de agitația cotidiană unde distracția și relaxarea se îmbină perfect
Băile Figa este o importantă locație turistică în județul Bistrița-Năsăud, situată într-o vale înconjurată de dealurile împădurite ale Becleanului, cunoscută pentru apele sale sărate și a nămolului cu proprietăți similare celui de la Techirghiol.
Situl arheologic monument „Băile Figa”
Băile Figa reprezintă o zonă salină recunoscută încă din antichitate. În 2005, lucrările arheologice din această zonă au scos la lumină numeroase vestigii antice din epoca bronzului si fierului referitoare la exploatarea și folosirea sării. Acest sit arheologic este unul dintre cele mai importante monumente ale exploatării preistorice de sare din Europa.
Dincolo de valoarea ştiinţifică a sitului de la Băile Figa, zona are un potenţial turistic deosebit. În 2009, Primăria Beclean a amenajat în vecinătatea sitului arheologic staţiunea balneară „Băile Figa”, un complex de divertisment care atrage fluxuri turistice importante, având în vedere apropierea Drumului Naţional 17 (E 58) şi orașele Dej, Beclean și Bistrița.
Locația s-a dovedit propice și pentru organizarea diverselor evenimente, spre exemplu Festivalul Celtic, un eveniment anual, complex și unic în România, în care se combină armonios celebrarea culturii și tradițiilor celte din Transilvania cu muzică folk, rock și metal.
O nouă destinație de vacanță cu efecte terapeutice în inima Transilvaniei
Parcul balnear inaugurat în iulie 2010 este într-o continuă dezvoltare pentru a răspunde cerințelor tuturor turiștilor. Stațiunea Băile Figa se întinde pe 15 hectare și este renumită pentru băile cu nămol și pentru bazinele și lacul cu apă sărată.
Băile cu apă sărată erau folosite în Grecia antică pentru tratarea problemelor pielii, dureri reumatice sau musculare dar şi pentru alte afecţiuni. În zilele noastre, băile cu apă sărată sunt recomandate pentru întregul organism, având proprietăți calmante, relaxante, antiinflamatoare, vasodilatatoare, sterilizatoare de piele şi mucoase, dar și cicatrizante. Magneziul şi potasiul ce se găsesc în apa sărată sunt absorbite de piele și ajută procesul de eliminare a toxinelor. Este recomandat ca durata unei băi cu apă sărată să fie de 15-20 minute, după care sunt necesare 15 minute de odihnă și relaxare în exteriorul bazinului.
Terapia cu nămol își are originile în Egiptul Antic, proprietățile terapeutice ale „aurului negru” fiind de pe atunci cunoscute și exploatate. Nici în prezent nu sunt de ignorat beneficiile nămolului fiindcă în funcție de metoda de aplicare aleasă efectele lui sunt: ameliorarea durerilor, înfrumusețarea tenului, vindecarea problemelor dermatologice, stimularea circulației sanguine, reducerea inflamaților, detoxifiere și relaxare.
Complexul de la Băile Figa oferă numeroase facilitați celor care îi calcă pragul cu ajutorul celor două centre balneare: Complexul balnear și Centrul Recreativ Legacy și a noului Centrul Social de Zi ce funcționează similar unui spital de recuperare.
Aqualand
Aqualand-ul are cel mai lung tobogan din țară, toboganul Uriaș supranumit și „Marele Alb” care are 150 metri lungime și o înălțime de 25 metri. Acestuia i se adaugă: toboganul Kamikaze care pornește de la o înălțime de peste 10 metri și are o viteză de alunecare foarte mare, toboganul Spirală cu o lungime de 70 m de alunecare și toboganul de concurs care oferă 3 benzi de alunecare.
Bazinele de apă dulce
Dintre cele trei bazine ale stațiunii unul se află amplasat în interiorul centrului SPA, iar celelalte două se află la exterior înconjurate de plaje de nisip sau iarbă amenajate cu umbrele și zone de luat masa cu terase sau spații de picnic. Tot aici, cei care doresc să se lase duși de val pot să incerce „Râul leneș”. Pe acest canal cu colace plutitoare pentru 1-2 persoane, apa este într-o continuă mișcare și te poartă în jurul unei mici insule.
Bazinele cu apă sărată
Stațiunea are amenajate în aer liber un bazin cu apă sărată de adâncime 1,7 m care este conectat cu un alt bazin mai mic cu adâncime de aproximativ 0,6 m. În capătul stațiunii, sub liziera pădurii se găsește Lacul sărat „Cerbul”. Adâncimile acestuia variază, fiind în trepte și poate atinge adâncimea maximă de până la 4 metri, iar apa acestuia are o concentrație mult mai mare de sare față de bazinul cu apă sărată.
Aerosoli salini longitudinali și circulari
Stațiunea este printre puținele locații din Europa unde se pot întâlni aerosoli salini în aer liber. Efectul lor este asemănător cu cel al aerosolilor marini. Dispozitivele construite pentru a produce acești aerosoli funcționează prin evaporarea apei dintr-o soluție salină și apoi pulverizarea în aer a sărurilor minerale. Beneficiile acestor aerosoli ajută în tratarea afecțiunilor pulmonare și a afecțiunilor din sfera ORL.
Centru SPA
Centrul SPA se află amplasat chiar în mijlocul complexului. În această clădire se găsește o piscină având o adâncime de 2 metri cu apă încălzită cu ajutorul panourilor solare la o temperatură de 31-32 grade Celsius. Pe marginea acestei piscine sunt amplasate șezlonguri și 4 minibazine jacuzzi. În acest complex SPA turiștii se mai pot bucura de săli de masaj, saună, o sală fitness, un bar, masă de tenis. Tot aici sunt amenajate toalete, vestiare și un cabinet medical. Piscina e deschisă tot timpul anului.
Centru sportiv și spatiu de joacă
Pentru iubitorii sporturilor în aer liber sunt amenajate terenuri de fotbal cu gazon sintetic si terenuri de tenis.
Copiii se pot juca în parcul de distracții dotat cu tobogane și căsuțe sau în parcul de aventură amenajat cu tiroliană și un labirint verde format din arbuști de tuia.
Centrul Recreativ Legacy Băile Figa
Noul centru a fost gândit ca o completare a investițiilor realizate deja în stațiune, cu scopul de a oferi alternative de petrecere a timpului liber turiștilor care ajung la Băile Figa și în perioada sezonului rece. A fost inaugurat în noiembrie 2022 și este deschis tot timpul anului.
Acesta are în interior trei bazine cu apă caldă: un bazin cu funcții recreative și de recuperare, un bazin de înot cu jocuri de apă și un bazin cu apă sărată.
Este amenajată și o zonă de relaxare ambientală, sală pentru recuperare fizică, sală de fitness, sală pentru yoga, sală de bowling, sală de gimnastică cu terasă în aer liber, ateliere creative, spațiu expozițional, precum și o bibliotecă pentru copii și adulți. La toate acestea se adaugă spații verzi exterioare prevăzute pe o suprafață de 6.800 mp, locuri de joacă pentru copii și mobilier urban. În cadrul centrului sunt oferite programe de gimnastică aerobică, yoga sau fitness, programe de înot, programe de creație și alte sporturi recreative.
Centrul Social de Zi Băile Figa
Deschis in august 2023, noul centru vine în completarea serviciilor medicale deja oferite în cadrul complexului de la Băile Figa. Acesta este dotat cu echipamente moderne pentru terapia specifică de recuperare și include activități de petrecere a timpului liber cu o pista de biciclete și zona pietonală de 1 km, spațiul de joacă exterior și amfiteatrul verde în aer liber, unde se vor organiza periodic spectacole și vizionări de film.
Centrul Social de Zi are în vedere îmbunătățirea calității vieții pentru toate tipurile de persoane și acoperă și componenta socială, serviciile acestuia adresându-se în special beneficiarilor cu titlu gratuit. Printre aceștia se numără anumite categorii de persoane vulnerabile din comunele situate în apropierea orașului Beclean.
Cum ajungi aici, când să vizitezi și opțiuni de cazare
Se poate ajunge aici cu mașina dinspre Cluj-Napoca sau Bistrița distanță aproximativă fiind de 83 km și respectiv 35 km. O altă variantă de a ajunge la Figa este cu trenul din Cluj-Napoca sau Bistrița până în gara Beclean și apoi cu taxi, autobuze locale, bicicletă sau pe jos, până la Băile Figa distanța fiind de aproximativ 4 km.
Centrul SPA si Centrul Legacy sunt deschide tot timpul anului. Piscinele exterioare și Aqualand sunt deschise doar în sezonul estival.
Turiștii care caută cazare la Băile Figa au la dispoziție o diversitate de unități de cazare: cabane, căsuțe, vile și pensiuni care se găsesc în apropierea complexului.
Toate contribuțiile sunt binevenite, indiferent de mărime. Chiar și corecția unei greșeli de tipar e apreciată.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Continuă la jurnalul modificărilorToate contribuțiile sunt binevenite.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Toate contribuțiile sunt binevenite, indiferent de mărime. Chiar și corecția unei greșeli de tipar e apreciată.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Continuă la jurnalul modificărilorBăile Figa
Toate contribuțiile sunt binevenite, indiferent de mărime. Chiar și corecția unei greșeli de tipar e apreciată.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Continuă la jurnalul modificărilorToate contribuțiile sunt binevenite, indiferent de mărime. Chiar și corecția unei greșeli de tipar e apreciată.
Toate contribuțiile sunt verificate înainte de publicare.
Continuă la jurnalul modificărilorCategorie
Cost
-
1.53 km
Prieteni de nădejde folosiți pentru tracțiune sau transport atât pe timp de pace cât și pe timp de război, caii sunt alături de oameni de sute de ani.
-
O oază de verdeață unde liniștea și frumusețea naturii formează un loc magic, încărcat de istorie
-
20.37 km
O reconstrucție fidelă a casei părintești unde a trăit scriitorul alături de eroii romanului „Ion"
-
20.39 km
Povestea impresionantă a ținutului năsăudean păstrată într-o clădire monument istoric
-
Clădirea în care îsi desfățoară activitatea liceul, monument istoric din secolul XIX