Muzeul memorial "Liviu Rebreanu"

O reconstrucție fidelă a casei părintești unde a trăit scriitorul alături de eroii romanului „Ion"

Liviu Rebreanu s-a născut pe 27 noiembrie 1885 în satul Târlișua din Bistrița-Năsăud și a fost primul copil dintre cei 14 ai familei. Tatăl său, învățător de profesie, a ajuns să predea la Maieru, unde viitorul scriitor și-a petrecut copilăria de care a fost foarte atașat. După câțiva ani toată familia s-a mutat din nou, de data aceasta la Prislop, aşezare situată la aproximativ 3 km depărtare de Năsăud. Rebreanu urmează aici cursurile Gimnaziului Grăniceresc din Năsăud pentru doi ani, înainte de a se transfera la școala de băieți din Bistrița, actualul Colegiu Național ce îi poartă numele.

Liviu Rebreanu este o personalitate de marcă, fiind autorul primului roman obiectiv din literatura română, „Ion”, și al primului roman de analiză psihologică din proza românească, „Pădurea spânzuraților”. „Ion” este și lucrarea care a fost cel mai mult influențată de meleagurile năsăudene, satul Pripas din roman nu este altul decât vechiul sat Prislop. 

Muzeul

Așadar în memoria scriitorului s-a creat un muzeu în care viața și opera să poată fi văzute și admirate de toată lumea. Muzeul memorial a fost organizat cu sprijinul localnicilor prin efortul profesorului Sever Ursa, ctitorul Muzeului „Cuibul visurilor” din Maieru. Soția și surorile scriitorului au avut o importantă contribuție la amenajarea muzeului prin donațiile de documente și obiecte foarte importante aparținând lui Liviu Rebreau.

Cei mai decisivi ani pentru cariera sa i-a petrecut la Prislop, azi localitatea Liviu Rebreanu, iar construirea unei case unde să fie găzduit muzeul s-a hotărât să fie în aceaşi localitate. Casa respectă întocmai planul locuinței familiei Rebreanu care nu mai exista la acea vreme.

Festivitatea de inaugurare a avut loc la 2 iunie 1957. Pe placa de marmură, aşezată pe faţada nordică a casei se consemnează: 

În această casă reclădită în anul 1957 prin munca locuitorilor din Prislop - Năsăud, a trăit în mijlocul eroilor săi din romanul Ion marele scriitor Liviu Rebreanu

Clădirea muzeului este declarată monument istoric. În curtea casei, elegant delimitată și amenajată, veghează un bust al scriitorului realizat în bronz de sculptorul Romulus Ladea. 

În incinta muzeului sunt expuse obiecte personale şi fotografii ale scriitorului, masa de lucru, la care şi-a petrecut momentele cele mai importante din viaţă, alături de obiectele lui de scris şi nelipsitul serviciu de tutun şi cafea. Tot aici găsim și obiecte deosebit de prețioase care au aparținut familiei lui Liviu Rebreanu dar și cămaşa, pălăria şi cureaua care au aparţinut lui Ion, din romanul cu acelaşi titlu, alături de zadia, mărgelele, năframa şi furca de tors ale Anei.

Muzeul a fost vizitat de peste trei milioane de persoane în cei peste cincizeci de ani de când funcționează.

Cum ajungi aici si când să vizitezi

Localitatea de pe valea Someșului este componentă a orașului Năsăud și se află la 20km de orașul Bistrița și la 30km de Beclean. Muzeul este deschis în fiecare zi de Miercuri-Duminică de la 10-18 (Aprilie-Septembrie) și 9-17 (Octombrie-Martie)

Locație

Muzeul Memorial Liviu Rebreanu

Liviu Rebreanu, Strada Principală nr.126 A
Năsăud (BN), Bistrița-Năsăud, România
Arată harta
Orar
Nedisponibil
Detalii

Categorie

Cost

Gratis
În apropiere