Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Clădirea din centrul orașului, cunoscută sub numele de vechiul tribunal este sediului bistrițean al universității din 2021.

Edificiul din cărămidă şi piatră acoperit cu ţiglă a fost ridicat în jurul anului 1884. A funcționat ca bancă, respectiv Casa de Economii a Districtului Bistrița, iar ulterior ca Tribunal.

Noul Palat de Justiție
În 2001 Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Judecătoria Bistriţa şi Parchetul Bistriţa-Năsăud s-au mutat într-o clădire nouă cu arhitectură modernă situată pe malul drept al râului Bistriţa, pe fostul amplasament al unor vechi depozite. Construcţia are o suprafață desfăşurată de 6100 m2, realizată pe cinci nivele, cuprinzând 7 săli de judecată și 2 instanţe: Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi Judecătoria Bistriţa.

Fostul Tribunal
În urma demersurilor inițiate în anul 2012 Consiliul Județean a primit de la Guvern imobilul fostului tribunal și după un proces îndelungat de restaurare, clădirii monument istoric i-a fost redată strălucirea de altă dată.

În prezent este sediul extensiei din Bistrița a Universității Tehnice Cluj-Napoca. Universitatea este prezentă la Bistriţa încă din 1975, iar în noul sediu de peste 2700 metri pătrați, inaugurat în 2022, se pregătesc următoarele generații de ingineri. Cei peste 530 de studenți, de la specializări ca inginerie economică industrială, medicală, ingineria și managementul calității, producție digitală, robotică, au la dispoziție săli de curs, săli de seminar, laboratoare dotate cu roboți si o bibliotecă, toate adăpostite într-o clădire istorică în centrul Bistriței.

Locație

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Piața Centrală, nr.29
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România
Arată harta
Orar
Nedisponibil
Detalii

Cost

Gratis
În apropiere
  • Biserica cu cel mai înalt turn medieval din România situată la răscruce de drumuri în Piața Centrală

  • Cel mai lung şir de case cu arcade la parter din România, construite în stil gotic în perioada renascentistă

  • O clădire importantă aflată în inima Bistriței care adăpostește funcțiile administrative ale orașului încă din secolul XIV.

  • Edificiul cu arhitectură vieneză, leagănul culturii bistrițene de peste 120 de ani.

  • Misteriosul turn al cetății medievale Bistrița, o mărturie vie a istoriei zbuciumate a orașului