Muzeul "Cuibul visurilor" Maieru

O veritabilă instituţie de cultură rurală care recreează atmosfera rustică în care a copilărit şi a vieţuit marele scriitor Liviu Rebreanu 

Romanul „Ion” a lui Liviu Rebreanu începe prin a zugrăvi o imagine vie a drumului ce trece prin Maieru, un sat aflat la poalele Munților Rodnei, faimos pentru proprietățile terapeutice ale apei sale de izvor cu particule de aur:

(…) șoseaua ce vine de la Cârlibaba, întovărășind Someșul ba în dreapta, ba în stânga, până la Cluj și chiar mai departe

Aici a copilărit scriitorul Liviu Rebrenu, întemeietorul romanului modern în literatura română și unul dintre cei mai mari scriitori români din secolul al XX-lea. Născut la 27 noiembrie 1885 în satul Târlișua, s-a mutat împeuna cu familia în comuna Maieru, pe valea Someșului Mare în 1889. Scriitorul reușește în operele lui să descrie într-un mod minunat acest ținut unde și-a petrecut copilăria și care l-a inspirat în nenumărate rânduri. El însuși oferă o mărturie despre acei ani ce și-au pus amprenta în devenirea lui ca mare scriitor: 

În Maieru am trăit cele mai frumoase și mai fericite zile ale vieții mele. (…) Valea Someşului, atât de bine cunoscută, în cele mai mici cotituri, a fost şi va rămâne pentru mine cel mai frumos loc de pe pământ

Aceste mărturisiri au stat la baza înființării în onoarea marelui scriitor a unui muzeu, a cărui nume își are originile în numele metaforic folosit de Rebreanu cu referire la Maieru, satul în care și-a petrecut fericita copilărie.

Muzeul 

A fost inaugurat la 27 noiembrie 1957 cu ocazia celei de-a 72 aniversare a naşterii lui Liviu Rebreanu la iniţiativa lui Sever Ursa, un profesor român a cărui preocupare pentru opera lui Rebreanu l-a determinat în a organiza o mică expoziție cuprinzând unele dintre obiectele personale ale scriitorului. El a avut un rol determinant și în înfiinţarea muzeului din Prislop. Această expoziție memorială a devenit nucleul muzeului de azi.

Muzeul „Cuibul visurilor” este un muzeu istorico-etnografic memorial dedicat marelui romancier. Are expuse peste trei sute de obiecte, câștigându-și prestigiul atât ca obiectiv turistic, cât și ca un loc în care moștenirea culturală este conservată și venerată. Are șapte săli spaţioase și două depozite, cu diverse teme bine puse la punct ce marchează cronologic momente şi evenimente din istoria satului, din cele mai vechi timpuri până în actualitate: 

  • Sala I: „Maierul în mărturii istorice” prezintă cele mai vechi dovezi de locuire, arheologice și istorice ale cetăţii de la Anieş, azi comuna Maieru

  • Sala II „Ocupaţii vechi şi străvechi”etnografie: agricultură, păstoritul, olăritul şi stupăritul, cu obiecte de o vechime seculară. 

  • Sala III „Ocupaţii mai noi” cioplitul în piatră, mineritul, plutăritul pe Someş, ţapinăritul, curelăria, pompierii locali, obiceiurile satului, datinile.

  • Sala IV „Cuibul visurilor” prezintă etnografie locală, măiestria femeilor şi bărbaţilor și expoziţiile: „Mamele Eroine”, „Casa dinainte” a satului, costume vechi, ruda de zestre a fetei de măritat, ocupaţii şi meşteşuguri casnice, bucătăria de altădată.

  • Sala V este ocupată de o şcoală bicentenară şi cultură locală precum și de o expoziție de cărţi ale unor autori măiereni, abecedare româneşti (unele de peste un secol) și tăbliţe de ardezie alături de condeiele lor de piatră

  • Sala VI „Rebreanu creatorul” ce se reconstituie viaţa şi opera marelui romancier prin numeroase obiecte adunate cu anii, fotografii, texte mărturisitoare.

  • Sala VII este un amfiteatru multifuncţional cu 120 de locuri și bibliotecă 

Liviu Rebreanu a fost investit cu titlul de Cetăţean de Onoare al Maierului încă din data de 5 ianuarie 1927, iar cu această ocazie i-a fost dăruit un loc de casă în inima satului. Aici a fost contruit in 1985 edificiul ce adăpostește acum muzeul. Această clădire a trecut prin mai multe schimbări de-a lungul timpului deoarece a crescut numărul operelor și colecţiilor expuse și a fost nevoie de mai mult spațiu. Una dintre cele mai valoroase achiziţii ale muzeului este o bibliotecă cu peste 6000 de volume a cărei donatori principali au fost chiar familia scriitorului.

Cum ajungi aici si când să vizitezi

Comuna Maieru este situată în partea de nord a Judeţului Bistriţa-Năsăud, la o distanţă de 58 de km de municipiul Bistriţa şi la 5 km de Sângeorz-Băi. Muzeul este deschis în fiecare zi de Miercuri-Duminică de la 10-18 (Aprilie-Septembrie) și 9-17 (Octombrie-Martie)

Locație

Muzeul "Cuibul visurilor"

Str. Principală, Nr.200
Maieru (BN), Bistrița-Năsăud, România
Arată harta
Orar
Nedisponibil
Detalii

Categorie

Cost

Gratis
În apropiere