Castelul Teleki din Posmuș

Castelul readus la viață care așteaptă să fie redescoperit

La o jumătate de oră de Bistrița pe celebra Via Transilvanica renaște Castelul Teleki, un frumos ansamblu de monumente istorice din secolele XVIII-XIX, așezate în mijlocul naturii pe o suprafață de 11 hectare. Ansamblul este format din două monumente: pavilionul de intrare împreună cu corpurile laterale și corpul principal, castelul Teleki, ambele fiind monumente de clasă A de valoare națională sau universală.

Primele date despre satul Posmuș, așezare întemeiată de sași, apar din anul 1228. În jurul anului 1680, cancelarul Transilvaniei Mihály Teleki a devenit proprietarul unui vast domeniu în zona Posmușului. La acea vreme nu existau case pe acel teren, dar mai târziu în secolul XVIII domeniul a fost populat de nepoții cancelarului. 

Castelul datează din anul 1752 și a apărut din dorința lui Pál Teleki și al soției sale, Borbála Haller. Aceștia au hotărât construirea ansamblului în formă dreptunghiulară cu o curte de onoare în mijloc, specifică arhitecturii baroce. Magaziile, grajdul și închisoarea erau dispuse pe laterale, clădirea principală a castelului în spate și în față era poarta-bastion construită în jurul anilor 1760, clădire în care se afla și o capelă, care ulterior a fost folosită drept casă de oaspeți. Corpul principal este un exemplul tipic de curte nobiliară din secolul al XVIII-lea cu elemente stilistice baroce, compus din două şiruri de încăperi cu trei camere pictate în diverse culori. Unele săli, printre care sala de mese, capela, sala de zi şi dormitorul erau decorate cu stucatură.

Castelul Teleki a trecut prin vremuri grele și prin multe schimbări. În 1823 castelul a fost distrus de un incendiu, dar a fost reconstruit în anul 1830. În timpul revoluției din 1848 castelul a fost din nou jefuit și avariat într-o asemenea măsură încât Teleki Ferenc a fost nevoit să se mute la moșia sa din Șomcuta Mare. Reabilitarea a avut loc abia 20 de ani mai târziu în 1868. În jurul anilor 1930 are loc ultima restaurare, când i se adaugă și anexe noi, restaurare făcută după planurile arhitectului Merczer Lajos din Budapesta la cererea contelui Ernest Teleki, ultimul proprietar al ansamblului. După anul 1945, proprietatea familiei Teleki a fost naționalizată, mobilierul valoros şi operele de artă ale castelului au fost translocate de sovietici, iar castelul a funcţionat ca sediul Întreprinderii Agricole de Stat, fiind abandonat după revoluţia din 1989.

Stejarul ce stă de strajă de peste 600 de ani

În secolul XVIII, castelul Teleki era înconjurat de întinderi mari de păduri, un parc cu arbori seculari, grădini mixte cu pomi fructiferi și legume și sere în care se cultivau citrice și soiuri rare de flori . După ce castelul a fost supus naționalizării în 1945 noii proprietari au tăiat în mare parte pădurea, dar au mai rămas pe domeniu mai mulți arbori seculari. Printre aceștia a supraviețuit și un impresionant stejar, care are acum peste 600 de ani. Acest monument al naturii se află pe locul trei în țară ca vechime și mărime, după stejarii din localitățile Mercheaşa și Cajvana. Are o înălțime de 29 de metri și un trunchi cu circumferință de aproximativ 7,23 metri. Pe stejar este o placă gravată cu anul „nașterii” 1406. Pe un panou lângă stejar este afișată o legendă dedicată îndrăgostiților:

Cuplurile care se sărută în fața stejarului, vor rămâne împreună secole la rând.

Pe domeniul castelului se află și un heleșteu, folosit ca ascunzătoare în vremea comunismului pentru statuetele cu temă religioasă care nu erau agreate de regimul politic de atunci. Tot la acea vreme blazonul familiei Teleki a fost zidit pentru a nu mai putea fi admirat, dar odată cu renovarea castelului a fost descoperit și readus la viață.

Istoria unui castel amanetat

Soarta castelului după 1989 este o poveste pe cât se poate de interesantă şi ciudată. La începutul anilor ‘90 castelul a fost revendicat, dar nu de unul dintre urmaşii conţilor, ci de un localnic din comună. Dumitru Dumbrăvan a moștenit de la străbunicul său un act de amanet încheiat in 1875. Ultimul membru al familiei Teleki, Contesa Ivona Teleki, văduva contelui Eduard, avea nevoie de bani pentru a-și achita datoriile. Petre Dionisie Câmpan, străbunicul lui Dumbrăvan, proaspăt întors din Statele Unite ale Americii cu o avere considerabilă i-a propus contesei un împrumut și astfel domeniul de la Teleki a fost girat în schimbul sumei de 100 de florini.

Nu există date care să ateste înapoierea sau nu a împrumutului, dar actul de amanet moștenit de Dumitru Dumbrăvan, supranumit în sat Contele, a ajuns să fie legalizat la notar în anul 1995. Sfârșitul poveștii e incert, dar castelul și domeniul aferent acestuia a fost preluat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în 1999 și recent a fost restaurat la frumusețea de odinioară.

Cel mai ambițios proiect de restaurare a patrimoniului istoric din județ

În 2022 ansamblul castelului a fost deschis publicului larg și turiștilor vizitatori după un proces îndelungat de reabilitare. Consiliul Județean a accesat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 banii necesari pentru restaurarea castelului. Proiectul a vizat restaurarea, reabilitarea și redarea imaginii originale a castelului Teleki, amenajarea curții interioare și introducerea monumentului în circuitul turistic. 

În urma restaurării, Castelul Teleki este acum nu doar un monument de istorie ci și unul dintre frumoasele obiective turistice ce le oferă județul Bistrița-Năsăud care așteaptă să fie redescoperit. Castelul și anexele lui găzduiesc diferite evenimente culturale și sociale printre care și festivalul ArtCast Teleki. Unele săli sunt folosite ca muzeu și bibliotecă, iar altele pentru evenimente, ateliere de artă, degustări de vinuri, conferințe și simpozioane. Iar de jur împrejurul castelului, aleile pietruite și pajiștile înverzite oferă un colț de natură numai bun pentru relaxare.

Cum ajungi aici și când să vizitezi

Localitatea Posmuș ce găzduieste acest minunat complex se află în comuna Șieu a județului Bistrița-Năsăud, la aproximativ 33km de municipiul Bistrița, 115km de orașul Cluj-Napoca și 70km de Târgu-Mureș. Se poate ajunge aici atât cu mașina cât și cu autobuzele locale. 

Porțile castelului sunt larg deschise pentru vizitatorii lui în fiecare zi de marți până duminică între orele 10.00-18.00 iar intrarea este liberă, neexistand o taxă de vizitare.

Locație

Castelul Teleki

nr. 12
Poșmus (Șieu), Bistrița-Năsăud, România
Arată harta

Evenimente viitoare

  1. Școala de vară Castel Viu
    LUN, 29 IUL @ Toată ziua
    Școala de vară Castel Viu
  2. ArtCast Teleki Festival 2024
    VIN, 16 AUG @ Toată ziua
    ArtCast Teleki Festival 2024
Orar
Nedisponibil
Detalii

Cost

Gratis
În apropiere