Palatul Culturii din Bistrița

Edificiul cu arhitectură vieneză, leagănul culturii bistrițene de peste 120 de ani.

Palatul Culturii din Bistrița face parte din ansamblul protejat al orașului al clădirilor Monument Istoric. Clădirea a fost construită în 1896 după planurile arhitectului vienez Peter Paul Brang și amplasată pe șanțul foste cetăți medievale în vecinătatea fostei Portițe a Broaștelor. În prezent se învecinează cu Parcul Municipiului Bistrița pe strada Albert Berger la numărul 10.

Frumoasa clădire a fost „Casa asociației meseriașilor din Bistrița” sau „Casa Reuniunii Meseriașilor din Bistrița” (în germană Bistritzer Gewerbeverein). Aici funcționa școala duminicală Sonntagsschulen unde erau instruiți ucenicii, dar și cel mai select restaurant al orașului, menționat și în celebrul roman „Ion” al lui Liviu Rebreanu:

A doua seară, înviorată și gătită cu rochia cea albastră ca cerul, care George zice că-mi șade admirabil, am cinat la Gewerbeverein. A fost o minune. Cânta muzica militară. Era lume imensă și elegantă. ... în sfârșit am petrecut splendid și ne-a costat aproape douăzeci de coroane, căci George cheltuia nebunește, zicând neîncetat că numai o săptămână de miere e în viață.

Actualmente în această clădire își desfășoară activitatea Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc, Teatrul Municipal George Coșbuc Bistrița dar și Oficiul Stării Civile Bistrița unde se oficiază căsătoriile.

Locație

Palatul Culturii

str. Albert Berger, nr. 10
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România
Arată harta

Evenimente viitoare

  1. When Violin Meets Guitar METAVIVALDI
    LUN, 27 MAI @ De la 19:00
    When Violin Meets Guitar METAVIVALDI
  2. Furtul Secolului - Operațiunea Papucul
  3. "Scandal în culise" - Premieră
    JOI, 14 NOI @ 19:00
    "Scandal în culise" - Premieră
Orar
Nedisponibil
Detalii

Cost

Gratis
În apropiere
  • Misteriosul turn al cetății medievale Bistrița, o mărturie vie a istoriei zbuciumate a orașului

  • O clădire importantă aflată în inima Bistriței care adăpostește funcțiile administrative ale orașului încă din secolul XIV.

  • Biserica cu cel mai înalt turn medieval din România situată la răscruce de drumuri în Piața Centrală

  • Clădirea din centrul orașului, cunoscută sub numele de vechiul tribunal este sediului bistrițean al universității din 2021.

  • Cel mai lung şir de case cu arcade la parter din România, construite în stil gotic în perioada renascentistă