Omul în lumea tehnologiei

MIE, 14 FEB
17:30
Miercuri, Feb 14, 2024 • 17:30
acum 5 luni
Palatul Culturii
str. Albert Berger, nr. 10, Bistrița (BN), România
Omul în lumea tehnologiei

Omul în lumea tehnologiei

Primăria Municipiului Bistrița și Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” vă invită la conferința „Omul în lumea tehnologiei”, susținută de Mihai Maci, intelectual public (Contributors, Revista 22) şi lector universitar la Universitatea din Oradea.

Evenimentul va avea loc miercuri, 14 februarie, ora 17:30 la Palatul Culturii (sala „Alexandru Misiuga”) şi va fi urmat de un dialog liber al conferenţiarului cu publicul bistriţean. Moderatorul evenimentului: Dan-Alexandru Ilieş

„Nimic nu determină, astăzi, viețile noastre mai mult decât evoluția tehnologiilor. Cu toții ne imaginăm că acest proces ne ameliorează viața, dar – în același timp – realizăm că suntem din ce în ce mai dependenți de aceste auxiliare ale vieților noastre. Folosirea lor creează comportamente, dependențe și ne prinde într-un circuit formal care devine tot mai constrângător. Adesea, pentru a-i scăpa, evadăm imaginar într-o lume originară, care nu are corespondent în realitate și nu e nimic altceva decât inversul celei în care ne simțim captivi. În măsura în care ne eliberăm de multiplele obligații pe care ni le induce lumea tehnologiei, realizăm că aceasta ne pune la îndemână mijloace din ce în ce mai puternice, însă – în același timp – erodează orice finalitate a acțiunii care le-ar folosi. Lumea tehnologiei e una a sporirii permanente a mijloacelor, proces care ocultează din ce în ce mai mult orice sens posibil, în vreme ce omul e o ființă a sensului și tocmai nevoia de sens e cea care ne pune în față cu limitele tehnologiei.” (Mihai Maci)

Mihai Maci este lector la Universitatea din Oradea. A urmat studii de licență (1995), de masterat (1996) şi de doctorat (2007) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Preocupări inițiale legate de Simone Weil (având ca temă de licență problema decreaţiei în opera ei), apoi de Heidegger şi de relațiile acestuia cu istoria (tema masteratului) și cu teologia (tema doctoratului). În perioada doctorală a beneficiat de stagii de documentare în Franța, ocazie cu care – pe lângă tema propriu-zisă a lucrării de doctorat – s-a interesat de gândirea disidentă est-europeană, și, în particular, de filosofia lui Jan Patocka. Domeniile sale de interes vizează în particular filosofia contemporană și mai ales tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei.

Articole:

Conferință:
https://www.youtube.com/watch?v=sqhmnH-ZGH8

Carte:
„Anatomia unei imposturi. O școală incapabilă să învețe”, Editura Trei, 2016

Grafica afişului: Doriana Mărăşoiu

Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.

Locație

Palatul Culturii

str. Albert Berger, nr. 10
Bistrița (BN), Bistrița-Năsăud, România

Bistrița

Palatul Culturii din Bistrița

Edificiul cu arhitectură vieneză, leagănul culturii bistrițene de peste 120 de ani.

În apropiere
  • Edificiul cu arhitectură vieneză, leagănul culturii bistrițene de peste 120 de ani.

  • Misteriosul turn al cetății medievale Bistrița, o mărturie vie a istoriei zbuciumate a orașului

  • O clădire importantă aflată în inima Bistriței care adăpostește funcțiile administrative ale orașului încă din secolul XIV.

  • Biserica cu cel mai înalt turn medieval din România situată la răscruce de drumuri în Piața Centrală

  • Clădirea din centrul orașului, cunoscută sub numele de vechiul tribunal este sediului bistrițean al universității din 2021.