Liviu Rebreanu în Cuibul visurilor

Liviu Rebreanu în Cuibul visurilor

Expoziţie de fotografie şi obiect

„După treizeci de ani de zbuciumări deșarte, mă întorceam acolo de unde pornisem în lume. Căutasem fericirea prin toate colțurile pământului și nicăieri n-o găsisem. Nici în zgomotul oraşelor, nici în iubirea oamenilor și nici chiar în inima mea. Cu cât o râvnisem mai neînsetat, cu atât ea se ascunsese mai adânc. Şi viaţa mă gonea mereu, mă umilea, îmi reteza aripile… Apoi îndrăzneala m-a părăsit. Ochii mei nu mai priveau înainte; înfricoşaţi de întunericul nepătruns, se întorceau tot mai des înapoi. Amintirea mă îmbrăţişa înfrigurată, îmi dezvălea clipe care au trăit odinioară, îmbrăcate în vestminte lucitoare, mă ademenea într-o lume uitată unde viaţa e vis şi sufletul nu cunoaşte durere…” ( Liviu Rebreanu - „Cuibul visurilor”)

După 139 de ani de la naşterea marelui romancier Liviu Rebreanu, iată că ne reîntoarcem şi noi, alături de marele prozator, în Maieru, în „Cuibul visurilor”, aşa cum însuşi acesta a numit acest loc al făgăduinţei, presărat cu balsam de linişte şi stropi de fericire, într-o lume în care viaţa poate fi un un vis, iar sufletul poate fi fericit. Revenim pentru a retrăi amintiri de odinoiară, pentru a vedea locurile în care a copilărit şi a revenit de atâtea ori, oamenii care l-au găzduit pe parcursul atâtor ani, casele în care a locuit împreună cu familia lui, prietenii lui din vremuri îndepărtate, colegii de şcoală, locurile îndrăgite, amintirile presărate cu iz de fericire. Ne reîntoarcem pentru a-l redescoperi pe marele romancier începând din ani de copilărie şi până-n amiaza forţei sale de creaţie.

Organizată sub egida Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, expoziţia de fotografie şi obiect „Liviu Rebreanu în Cuibul visurilor”, deschisă la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru începând cu data de 27 noiembrie 2024, adună tablouri şi fotografii de colecție (instantanee cu membri familiei, colegi de şcoală, prieteni, gazde şi case unde a locuit, locuri îndrăgite din satul Maieru), documente (telegrame, scrisori, manuscrise, cărţi, acte oficiale etc) şi diferite obiecte care au aparținut marelui romancier (masa de brad la care a scris/transcris o parte din „Răscoala” şi „Catastrofa”, „lampa lui Aladin” la care a scris în atâtea nopţi, costumul din stofă englezească, îmbrăcat câţiva ani la rând, începând cu anul 1919, la balul organizat la Sângeorz-Băi, tabachera, cana de cafea, nelipsita cruce de pe masa scriitorului, umbrela neagră cumpărată de la Londra și alte obiecte personale, donate de Fanny, soţia romancierului, şi de Puia-Florica, fiica acestuia).

Trăiri sufleteşti, meditaţii, emoţii ce au legătură cu acest cuib cald, ferit de primejdiile nimicirii, acolo unde Rebreanu a trăit cele mai frumoase şi mai fericite clipe ale vieţii lui.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru în perioada 27 noiembrie – 31 decembrie 2024.

Responsabil proiect: Muzeograf, Viorel-Daniel Partene

Vă aşteptăm cu mult drag!

Cunoști pe cineva care ar putea fi interesat? Trimite-i un link la eveniment prin email, Whatsapp, Facebook sau Twitter.

Locație

Muzeul "Cuibul visurilor"

Str. Principală, Nr.200
Maieru (BN), Bistrița-Năsăud, România

Maieru

Muzeul "Cuibul visurilor" Maieru

O veritabilă instituţie de cultură rurală care recreează atmosfera rustică în care a copilărit şi a vieţuit marele scriitor Liviu Rebreanu 

În apropiere